
To będzie duża zmiana nawyków w produkcji i konsumpcji w Irlandii.
Według najnowszego raportu Agencji Ochrony Środowiska (EPA), Irlandia w 2022 roku wygenerowała aż 15,7 miliona ton odpadów – to o 20% więcej niż dekadę wcześniej.
Ochrona środowiska w Irlandii
Jednocześnie rośnie świadomość problemu plastiku w społeczeństwie – trzy czwarte mieszkańców Irlandii wskazuje go jako główne źródło odpadów.
Nowe przepisy Unii Europejskiej, które wejdą w życie 1 stycznia 2030 roku, zakazują stosowania jednorazowych opakowań z plastiku na świeże owoce i warzywa (do 1,5 kg), a także na przyprawy, sosy, konfitury czy kosmetyki w hotelach.
W restauracjach i kawiarniach nie będzie można serwować żywności na plastikowych tackach czy w jednorazowych kubkach, jeśli spożywane są na miejscu.
Zakaz obejmie m.in.:
- plastikowe siatki i folie na owoce i warzywa
- saszetki z ketchupem, majonezem i innymi dodatkami
- miniaturowe butelki szamponów w hotelach
- plastikowe tacki i kubki w gastronomii
Wyjątki będą możliwe tylko w przypadku bardzo delikatnych produktów, jak maliny czy borówki. Zamiast plastiku mają być wprowadzane alternatywy: dozowniki, wielorazowe pojemniki lub kompostowalne opakowania.
Sieci handlowe w Irlandii
Choć niektóre sieci handlowe zapowiadają przegląd polityki opakowań, wciąż wiele sklepów w Irlandii nie oferuje produktów sprzedawanych luzem.
Działania podejmowane przez detalistów w ramach dobrowolnych inicjatyw okazują się niewystarczające, dlatego konieczne są konkretne regulacje i inwestycje w infrastrukturę gospodarki cyrkularnej.