Nowy podatek w Irlandii - ceny żywności poszybują w górę

Wprowadzenie nowego podatku w Irlandii może nas kosztować nawet €600 rocznie.

World Health Organisation (WHO) proponuje wprowadzenie 20%-go podatku na „niezdrową żywność”.

Trwa kampania mająca na celu poprawę jakości spożywanych przez mieszkańców Europy produktów. W Irlandii i Wielkiej Brytanii wprowadzono właśnie podatek od produktów słodzonych tzw. „Sugar Tax”. Z założenia ma to znacznie obniżyć skalę otyłości u osób spożywających napoje słodzone.

Więcej na temat: Od jutra nowy podatek w Irlandii. Zgoda Komisji Europejskiej

W Wielkiej Brytanii znany kucharz i osobowość telewizyjna Jamie Oliver prowadzi walkę z reklamami telewizyjnymi i ulicznymi, które zachęcają do spożywania niezdrowej żywności.

Natomiast przedstawiciele WHO dyskutują nad wprowadzeniem podatku od niezdrowej żywności, który również ma wpłynąć na zmianę nawyków żywieniowych u osób ją spożywających.

Jednak eksperci ostrzegają, że wprowadzenie 20%-go podatku wywinduje ceny żywności, co w konsekwencji doprowadzi do zubożenia mieszkańców. Według WHO jako „niezdrową żywność” określa się te produkty, które zawierają dużo tłuszczu, cukier, sól lub dużo kalorii.

Co ciekawe podatkiem mają być objęte produkty spożywane każdego dnia jak np. pieczywo, kawa, płatki śniadaniowe, jogurty czy krojona szynka. Analizy ekonomistów wykazały, że po wprowadzeniu podatku typowa irlandzka rodzina będzie musiała wydawać około €606 rocznie więcej niż teraz.