To już prawdziwa plaga w Irlandii - są nawet w produktach spożywczych

Domy w Irlandii padają plagą coraz większej ilości rybików cukrowych.

Rybiki cukrowe czyli srebrzyki mają upodobanie do ciepłych, ciemnych i wilgotnych miejsc, dlatego chętnie bytują w kuchni i łazience. Żerują głównie w nocy.

Plaga rybików cukrowych

Najchętniej odżywiają się resztkami ze stołu, jedzą też martwe owady, włosy czy papier. Rybiki mogą przeżyć bez jedzenia nawet rok, a żyją od dwóch do ośmiu lat. Nie przenoszą jednak żadnych chorób.

Od zeszłego roku liczebność rybików cukrowych w Irlandii znacznie wzrosła. Według Rentokil liczba zgłoszeń od mieszkańców zwiększyła się aż o 47%. Rybiki znajdowane były m.in. w produktach spożywczych, w książkach czy na zasłonach.

Najwięcej zgłoszeń odnotowano w Dublinie – 46%, w Kildare – 14%, Cork – 10%, Monaghan (10%) i Donegal (7%).

Jeden rybik składa nawet do 60 jajeczek dziennie, co powoduje, że w krótkim czasie w naszych domach może zamieszkać cała ich kolonia. I chociaż nie są niebezpieczne, to jednak są niehigieniczne i należy je wytępić.

Jak zwalczyć rybiki cukrowe?

W tym celu należy pozbyć się wilgoci z domu, wietrzyć łazienkę i ubikację. Wszystkie pomieszczenia należy utrzymywać w czystości, można też korzystać z pochłaniaczy wilgoci.

Dodatkowo należy uszczelnić wszystkie szpary i szczeliny w ścianach i podłogach. Produkty spożywcze należy trzymać w szczelnie zamkniętych pojemnikach.

Dobrym sposobem na wytępienie rybików w domu jest też posiadanie zwierząt domowych, (jak np. kota), które skutecznie pozbędą się tych szkodników.