Znane jest źródło szerzącego się w Irlandii zakażenia wirusowym zapaleniem wątroby typu A oraz norowirusem.
Zarówno w Europie, jak i w Irlandii obserwuje się znaczny wzrost zakażeń pokarmowych wywołanych WZW A oraz norowirusem.
Niepokojący jest fakt, że wzrost zachorowań obserwuje się już od kilku lat w okresie letnim. Teraz specjaliści twierdzą, że znalezione zostało źródło zakażeń. Są nim importowane mrożone owoce.
HSE Health Protection Surveillance Centre (HPSC) ostrzega mieszkańców i zaleca odpowiednie przygotowanie owoców przed spożyciem.
Mrożone owoce należy gotować przez jedną minutę. Dopiero potem można je dodać do deserów czy koktajli. Mieszkańcy powinni również pamiętać, by zawsze myć świeże owoce i warzywa przed spożyciem.
Do objawów WZW A może dojść nawet po kilku tygodniach od spożycia zanieczyszczonego produktu, w przypadku norowirusa symptomy pojawiają się zwykle po 12 – 48 godzinach.