Podwyżki płac i zmiany w prawie pracy w Irlandii - wyzwania dla firm

Sektor gastronomiczno-hotelarski boryka się ze wzrostem kosztów pracowniczych i problemem niedoboru personelu.

Narastające koszty zatrudnienia stanowią główne zagrożenie dla sektora gastronomicznego i hotelarskiego w 2024 roku, znacznie przewyższając problem niedoboru personelu.

Praca w gastronomii w Irlandii

Informację tę przekazał Shane McLave, dyrektor zarządzający Excel Recruitment, w kontekście opublikowanego właśnie Przewodnika Wynagrodzeń Hotelarstwa i Cateringu na rok 2024.

Zgodnie z raportem, planowane zmiany legislacyjne oraz niedobory umiejętności mogą spowodować mnóstwo wyzwań w tej branży.

Do najważniejszych proponowanych zmian należy podwyżka płacy minimalnej z 11,30 euro do 12,70 euro za godzinę, wprowadzenie automatycznego zapisywania do systemu emerytalnego, wzrost płatnego zwolnienia chorobowego finansowanego przez pracodawcę oraz zwiększenie składek PRSI.

Raport podkreśla również plany zastąpienia płacy minimalnej płacą Living Wage w ciągu najbliższych dwóch lat, z minimalną stawką godzinową wynoszącą prawdopodobnie 15 euro.

Podwyżka pensji w Irlandii

Wzrost wynagrodzeń dotyczy głównie mniej doświadczonych pracowników, takich jak personel baru, kelnerzy czy pracownicy cateringu.

Obecnie istnieje olbrzymia potrzeba zatrudnienia wielu pracowników na tych właśnie stanowiskach w gastronomii w Irlandii.

Jednak spirala kosztów zatrudnienia może stanowić nawet większe wyzwanie dla właścicieli firm niż braki personalne, jak wynika z raportu.