POLONIA IRLANDIA • GAZETA • WIADOMOŚCI I INFORMACJE

Krajowy Urząd Rozwoju Turystyki Irlandii (Fáilte Ireland) opublikował nowe wytyczne dla sektora gastronomicznego.

Od 7 czerwca stopniowo otwarty zostaje sektor gastronomiczny w Irlandii. W związku z powrotem klientów do pubów, restauracji i kawiarni opublikowane zostały nowe wytyczne.

Wytyczne w Irlandii

Zgodnie z zaleceniami Fáilte Ireland usługi gastronomiczne na świeżym powietrzu będą dostępne dla maksymalnie 6 osób przy jednym stole (w wieku 13 lat lub starszych). Limit ten nie obejmuje dzieci towarzyszących w wieku 12 lat lub młodszych. Łączna liczba gości przy jednym stole nie może przekraczać 15 osób.

Inne wytyczne to m.in.:

  • Możliwa wyłącznie obsługa kelnerska
  • Wymagana fizyczna odległość co najmniej 1 metra
  • Niedozwolona muzyka na żywo/głośna
  • Pracownicy zobowiązani są do zakrywania ust i nosa przez cały czas
  • Klienci zobowiązani są do zakrywania ust i nosa w każdej innej sytuacji niż podczas przebywania przy stole
  • Zamknięcie lokali nie później niż o 23:30

Usługi gastronomiczne w Irlandii

Tymczasem usługi gastronomiczne w środku lokalu prawdopodobnie zostaną przywrócone w lipcu. W tym przypadku także opublikowane zostały nowe wytyczne.

Usługi gastronomiczne w pomieszczeniu będą dozwolone dla maksymalnie 6 osób przy jednym stole (w wieku 13 lat lub starszych). Limit ten nie obejmuje dzieci towarzyszących w wieku 12 lat lub młodszych. Łączna liczba gości przy jednym stole nie może przekraczać 15 osób.

Inne wytyczne to m.in.:

  • Brak możliwości zarezerwowania kilku stolików
  • Brak możliwości organizowania przyjęć czy spotkań towarzyskich
  • Możliwa tylko obsługa kelnerska
  • Niedozwolona muzyka na żywo/głośna
  • Wymagana fizyczna odległość 2 metrów między stołami. Jeśli nie jest to możliwe, wymagana jest odległość 1 metra, przy czym obowiązywać ma limit czasowy – maksymalnie 105 minut dla gości oraz 15 minut na dezynfekcję. W tym wypadku wymagana będzie też rezerwacja stolika
  • Pracownicy zobowiązani są do zakrywania ust i nosa przez cały czas
  • Klienci zobowiązani są do zakrywania ust i nosa w każdej innej sytuacji niż podczas przebywania przy stole
  • Zamknięcie lokali nie później niż o 23:30

W dokumencie nie ma informacji jak długo te wytyczne będą obowiązywać. Jest szansa, że zasady zostaną bardziej złagodzone w miarę poprawy sytuacji epidemicznej w Irlandii.

Więcej: failteireland.ie