
Przedstawiciele FSAI wydali ostrzeżenie dla mieszkańców Irlandii w związku z kolejnymi przypadkami zatrucia Salmonellą.
Firma Ferrero wycofała ze sprzedaży w Irlandii inne produkty Kinder – ze względu na możliwą obecność bakterii Salmonella.
Wycofane produkty
Ostrzeżenie o zagrożeniu rozszerzono na wszystkie partie Kinder Schockobons i dodatkowe rozmiary opakowań produktów Kinder Surprise, Kinder Mini Eggs oraz Kinder Egg Hunt Kit.
Z podanych przez Centrum Nadzoru Ochrony Zdrowia (HPSC) informacji wynika, że w Irlandii rośnie liczba przypadków salmonellozy po spożyciu produktów wymienionych w ostrzeżeniu.
Jednak dr Paul McKeown, specjalista medycyny zdrowia publicznego w HPSC uspokaja, że prawdopodobieństwo zachorowania każdego dziecka, które spożyło jeden z wycofanych produktów, jest bardzo niskie.
Zapewnił przy tym, że objawy zakażenia Salmonellą u dzieci (nudności i wymioty, skurcze brzucha, biegunka) są w większości przypadków łagodne, a dzieci mogą być leczone w domu.
Zalecenia
Dr McKeown zaleca, by zasięgnąć porady lekarza rodzinnego w przypadku wystąpienia takich objawów jak: uporczywa biegunka, biegunka z krwią, uporczywe wymioty, wysoka gorączka lub nieprzyjemny ból głowy.
Tymczasem mieszkańcom Irlandii zaleca się, by nie spożywali żadnych produktów Kinder, których dotyczy ostrzeżenie.
Więcej: FSAI.com