POLONIA IRLANDIA

Działanie to ma przyczynić się do dalszego ożywienia sektora gastronomicznego w Irlandii.

Minister Sprawiedliwości, Helen McEntee, otrzymała zgodę rządu na rozszerzenie działalności ogródków gastronomicznych dla pubów i restauracji.

Przepisy w Irlandii

Rząd zgodził się na przedłużenie ustawodawstwa, które zezwala na sprzedaż i konsumpcję alkoholu na zewnątrz lokali. Przepisy miały wygasnąć 31 maja, ale zostały przedłużone do końca listopada.

Pierwotnie przepisy te zostały wprowadzone w Irlandii po wielu miesiącach obostrzeń dotyczących ochrony zdrowia.

Dzięki wydanym tymczasowym pozwoleniom na wydzielonych obszarach pojawiły się dodatkowe stoły i krzesła dla klientów znajdujących się tam kawiarni i restauracji.

Gastronomia w Irlandii

Minister McEntee powiedziała, że ​​przepisy są niezwykle pomocne dla sektora gastronomicznego i ma nadzieję, że będą one ponownie wykorzystywane przez wiele firm w miesiącach letnich.

Irlandzkie Stowarzyszenie Restauracji (RAI) z zadowoleniem przyjęło przedłużenie przepisów, mówiąc, że od tygodni lobbuje w tej sprawie w rządzie.

Natomiast dyrektor generalny RAI, Adrian Cummins, powiedział, że dzięki temu Irlandczycy zmierzają w kierunku europejskiego modelu gastronomii.