Niebezpieczna bakteria w innych słodyczach sprzedawanych w Irlandii

Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności w Irlandii ostrzega przed spożywaniem wycofanych produktów.

Kolejne produkty z popularnej gamy słodyczy firmy Ferrero zostały wycofane ze sprzedaży w Irlandii. Powodem jest możliwa obecność niebezpiecznej bakterii Salmonelli.

Salmonella w słodyczach

Przedstawiciele Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (FSAI) poinformowali, że do tej potwierdzono około dziesięć przypadków zatrucia w Irlandii. Wszystkie dzieci wyzdrowiały i nie odnotowano u nich żadnych powikłań.

Z podanych przez FSAI informacji wynika, że problem zatrucia Salmonellą po spożyciu wycofanych obecnie produktów Kinder dotyczy nie tylko Irlandii, lecz także Wielkiej Brytanii i kilku innych krajów w Europie.

W sobotę 2 kwietnia ze sprzedaży pilnie wycofano kilka partii popularnych produktów Kinder Surprise:

Więcej: Popularne słodycze pilnie wycofane ze sprzedaży w Irlandii

Wycofane produkty

We wtorek 5 kwietnia urząd FSAI poinformował, że ze sprzedaży wycofano kolejne produkty, w których również możliwa jest obecność bakterii Salmonella.

Wycofywane produkty to Kinder Mini Eggs 75g, Kinder Egg Hunt Kit 150g, Kinder Surprise 100g i Kinder Schokobons 200g – wszystkie z datami przydatności do spożycia między 20 kwietnia 2022 a 21 sierpnia 2022.

Przedstawiciele FSAI ostrzegają przed spożywaniem wymienionych produktów. Zachęcają też, by konsumenci sprawdzili daty przydatności do spożycia umieszone na produktach Kinder, które posiadają w swoich domach.

Więcej: FSAI.ie