Poważne skażenie Salmonellą w Irlandii - wydano komunikat

Departament Rolnictwa bada zgłoszenia potwierdzonych zakażeń Salmonellą w Irlandii.

Departament Rolnictwa bada zgłoszenia potwierdzonych zakażeń Salmonellą na fermach drobiu w całej Irlandii.

Salmonella

Salmonella jest bakterią, która jest uważana za zagrożenie dla zdrowia publicznego, dlatego władze poważnie traktują wykrycie zakażeń w stadach drobiu.

Ministerstwo Rolnictwa potwierdziło obecność Salmonelli w ośmiu stadach drobiu. Przypadki te wykryto podczas rutynowych badań, jakie przeprowadza się przed wysłaniem kurczaków do zakładu przetwórstwa.

Na obecną chwilę potwierdzono, że ptaki z wszystkich ośmiu gospodarstw rolnych zostaną zutylizowane i nie trafią do sprzedaży.

Objawy choroby

Salmonella jest problemem zdrowia publicznego i może powodować poważne choroby, chociaż u niektórych zarażonych osób ich przebieg jest łagodny.

Irlandzki Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (FSAI) poinformował, że u osób zarażonych Salmonellą objawy zwykle rozwijają się od 12 do 36 godzin po zakażeniu, ale może to wynosić od 6 do 72 godzin.

Najczęstszym objawem jest biegunka, która czasami może być krwawa. Inne objawy mogą obejmować gorączkę, ból głowy i skurcze brzucha. Choroba trwa zwykle 4-7 dni.

Biegunka może czasami być na tyle ciężka, że wymaga hospitalizacji. Osoby starsze, niemowlęta i osoby z osłabionym układem odpornościowym są bardziej narażone na ciężką chorobę.

Komunikat do mieszkańców

Departament Rolnictwa, Żywności i Marynarki poinformował, że ściśle współpracuje z FSAI i Krajowym Laboratorium Referencyjnym ds. Salmonelli w celu ustalenia przyczyny wybuchu epidemii w wielu różnych obszarach jednocześnie.

Zapewniono jednak, że mieszkańcy Irlandii nie mają powodów do niepokoju. Konsumenci są chronieni dzięki stosowaniu skutecznych procedur i ryzyko spożycia skażonych produktów jest małe.

Zastępca Głównego Lekarza Weterynarii w Departamencie Rolnictwa przypomina o stosowaniu podstawowych zasad higieny podczas przygotowywania posiłków.